A tolmácsolás nehéz szakma, rendkívül sokféle feltételnek kell megfelelnie képviselőinek. Nem csak a tárgyi-szellemi tudás számít, hanem számtalan olyan emberi tulajdonság, amely megkönnyíti és segíti a tolmács-fordítói munkát. Ilyenek az empátia, a tolerancia, az udvariasság, a magabiztosság vagy a magas intelligencia.
Azonban van a tolmácsolásnak néhány olyan fortélya, amely tanulható és fejleszthető tulajdonság. Az egyik ilyen a jó memória. Ahhoz, hogy gyorsan sok információt tudjunk elraktározni, majd lefordítani, kiváló memóriára van szükség. Ezt különböző játékokkal és gyakorlatokkal lehet fejleszteni.
A kommunikáció tökéletessége is csiszolható tulajdonság. A tolmács beszédének érthetősége és minősége sokféleképpen javítható. A hangerőnk, a hangsúlyozásunk, a légzéstechnikánk mind kontrollálható dolog.
A tolmácsoknak szüksége van jó emberismeretre is: a metakommunikációt ugyanúgy le kell fordítani, mint a szavakat, mondatokat. De ahhoz hogy megértsük a test és az arc jeleit, ismernünk kell az embertípusokat és a kultúrák különbözőségeit.
A felsorolt képességek gyakorolhatók, fejleszthetők, ahhoz, hogy valakiből tökéletes tolmács váljék. Cégünk kiváló szakemberekkel dolgozik együtt a félreérthetetlen tolmácsolás céljának érdekében!