A tolmácsolás folyamata tulajdonképpen mediálást jelent. A tolmács a beszélgetőpartnerek között közvetít és segíti a megértést, ha pedig a helyzet úgy kívánja, akkor a megegyezést is. Emellett a passzív befogadó szerepét kell felvennie, és a találkozó végeztével semmilyen részletet nem adhat tovább, hiszen bizalmas információkat birtokol.

A gyakran használt tolmácsolás típusok közé tartozik az általános vagy összekötő tolmácsolás, ami a kísérő és közösségi tolmácsolást öleli fel, másodikként a szaktolmácsolás következik, ami a különböző szakszövegek szimultán vagy konszekutív tolmácsolását jelenti. Végül a tolmácsolás harmadik fajtája a konferenciatolmácsolás, ennek két lehetősége a konszekutív és a szinkrontolmácsolás.

Az amatőr fordítót és a tolmács szakembert több dolog is megkülönbözteti egymástól. A profi tolmács képes a globális megközelítésre, vagyis ahhoz igazítja az információt, ami a legvalószínűbbnek tűnik. Kontextusérzékeny, több asszociációs ismerettel rendelkezik és képes nagyobb szövegrészek közt felismerni az összefüggéseket, szemben az idegen nyelvet magabiztosan beszélő, ám tapasztalatlan fordítóval.

Amennyiben hozzáértő szakemberekre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

tolmacsgep.com2